Nyhed / Vonsild Sognehus

2. maj 2018

Byggeri for den danske folkekirke

GUL KLASSICISTISK KIRKE FRA 1800-TALLET SKAL HAVE NYT SOGNEHUS

”Udfordringerne er jo ingeniørmæssigt for så vidt de samme som ved ethvert andet nybyggeri. Det specielle ved sognehuset i Vonsild er, at akustik tages i betragtning i forhold til borgernes fortrolige samtaler med præster og kirkens personale. Derudover er forsyningen sammenkoblet mellem kirke og graverbygning, hvorfor vi har planlagt nedrivningen af den nuværende graverbygning i to etaper, så kirken på intet tidspunkt er ude af drift.

Ved Vonsild Kirke i Kolding Kommune skal der opføres et nyt sognehus. Det er en speciel opgave, fordi der ikke er tale om en folkekirke i Danmark, som de er flest af. Vonsild Kirke er ikke en hvid middelalderkirke, men en gul nyklassicistisk bygning fra 1824 tegnet af arkitekt C.F. Hansen, som blev bygget, da den middelalderkirke, der lå på stedet, var faldefærdig i begyndelsen af 1800-tallet.

MAN SKAL HELDIGVIS IKKE GRAVE KIRKEGULVET OP, MEN DER SKAL KOORDINERES LIDT I FORHOLD TIL OVERGANG FRA DET ENE TIL DET ANDET SYSTEM. DERFOR NEDRIVES DEN NUVÆRENDE GRAVERBYGNING I TO ETAPER, SÅ FORSYNINGEN MELLEM KIRKE OG GRAVERFACILITETER OPRETHOLDES I HELE BYGGEPERIODEN.

Hvilket look giver man en bygning, der skal matche en gul kirke?
Sognehuset er en bygning i ét plan, hvor der er fokus på indbydende indgangspartier og lysindfald, ligesom der selvfølgelig skal være kontorer og undervisningsfaciliteter. Derudover rummer bygningen også sognets kapel. Funktionerne i den aflange bygning er delt op i to. Kapel og graverfaciliteter til kirkegårdens personale ligger i den ene ende. Herefter følger et gennemgående uderum i bygningens bredde.

”Uderummet har en overdækning af fiberbetonelementer. Det ser tungt ud uden at være det”, fortæller Louise Krag, konstruktionsingeniør på sagen. ”Uderummet får form og leger med lys og skygge, fordi der er placeret mange søjler tæt på hinanden, som bærer overdækningen.”

I bygningens anden ende er der placeret kontorer og undervisningsfaciliteter. Langs bygningens front er der et bredt, overdækket terrasse- og adgangsparti med rampe og siddepladser.

Det nye sognehus på 466 m2 erstatter en ældre bygning på 103 m2, som nedrives i etaper for at gøre plads til det nye sognehus. Den nuværende forsyning ligger mellem kirke og graverbygning og forsyner begge. ”Man skal heldigvis ikke grave kirkegulvet op, men der skal koordineres lidt i forhold til overgang fra det ene til det andet system. Derfor nedrives den nuværende graverbygning i to etaper”, siger Louise. Byggepladsen etableres også rundt om en fredet blodbøg, som kommer til at danne gårdsplads foran det nye sognehus.

Sammenhæng mellem kirke og sognehus
Placeringen af sognehuset lige uden for kirkegården bibeholdes. Samtidig etableres der stiadgang fra kirkegården og direkte til sognehuset til gavn for både kirkegårdens medarbejdere og gæster med ærinder i sognehuset. Den nye facade vender ud mod parkering og vej og orienterer sig ligesom kirkens indgang ud mod lokalsamfundet, men er tilbagetrukket og nedsunket i terræn for ikke at tage fokus fra kirken. Ligeså er der valgt hvid beton og lysgul træbeklædning til sognehuset, som på den måde sikrer sammenhæng med kirkens ydre farveskala. På bagsiden af sognehuset er der også en udgang, som går direkte ud til det offentlige stisystem.

Louise fortæller om tidsplanen: ”Efter sommerferien begynder gravearbejdet. Noget af graverbygningen fjernes tidligt i forløbet, men kapel og installationer findes der, så resten fjernes først senere. Ved at fjerne halvdelen får vi plads til byggepladsen, så byggeriet kan gå i gang. Vi regner med at bygningen kan tages i brug i maj 2019.”

KONSTRUKTIONSINGENIØR

LOUISE KRAG
LOK@LB-CONSULT.DK

Leave a Reply