Category

Sundhed

Ny Sengebygning

Reference / Ny Sengebygning

Ny Sengebygning, Sydvestjysk Sygehus

20190830_141854
20190301_130455
20190830_125942

Fakta

Bygherre
Region Syddanmark
Sydvestjysk Sygehus (SVS)

Arkitekt
Arkitema Architects

Totalentreprenør
MT Højgaard

Areal
14.900 kvm

Periode
Rådgivning: 2014-2020
Byggeri: 2016-2019

Energi
Lavenergiramme 2020

LB Consults ydelser
Bygherrerådgivning

Referenceperson
Svend Erik Nielsen, projektchef SVS

Ny Sengebygning, Sydvestjysk sygehus

Da hjertet i det nye akutsygehus i Esbjerg, Fælles Akut Modtagelse, var færdigbygget, blev den næste store del af projektet, den 14.900 m2 store sengebygning, igangsat.
Sengebygningen stod klar i august 2019 og består blandt andet af et ankomstområde, mødecenter, ambulante funktioner, auditorium med plads til op til 150 personer og 158 enkeltsengsstuer. Sengestuerne er en nytænkning af patientforløbet, og de er derfor indrettet med henblik på selvhjælp og sætter patienten i centrum. Ambitionen var at ændre sygehusets indretning til patienternes perspektiv og sengebygningen understøtter denne ambition ved at sikre trivsel for den enkelte patient og omsorgsfulde patientforløb.

Flytteplanlægning
Efter aflevering har LB Consult sammen med en stab på SVS Esbjerg planlagt, koordineret og gennemført indflytning og idriftsættelse af de forskellige afdelinger på alle fem etager. I denne forbindelse afholdt vi brugermøder, hvor arbejdsprocessen ift. rum og inventar, indkøb af inventar og indflytning blev koordineret internt og eksternt mellem de forskellige aktører og brugergrupper.

LB Consults ydelser
LB Consult er tilknyttet projektet som ekstern bygherrerådgiver og har haft til opgave at kvalitetssikre udbudsmaterialet til totalentrepriseudbud, ligesom vi har deltaget i evaluering og bedømmelse af totalentreprisetilbuddene og afklaret de tekniske aspekter af det vindende tilbud.
Ved en gennemgående granskning af projektmaterialet ved hver faseovergang og udarbejdelse af faseovergangsdokumenter har LB Consult i projekteringsfasen sikret at totalentreprenørens rådgiverteam leverede iht. kontrakten.
LB Consult har under udførelsen af Ny Sengebygning været intern projektleder for projektafdelingen på SVS Esbjerg med ansvar for, at totalentreprenøren opfylder kontraktens bestemmelser for tid, økonomi og kvalitet.

LB Consult har varetaget bygherretilsynet under opførelsen, ligesom vi har udført bygherrens mangelgennemgang og efterfølgende sikret at registrerede fejl og mangler blev udbedret inden aflevering.

Ny Grønningen, Tinglev

Ny Grønningen, Tinglev

Reference / Plejecenter

Ny Grønningen, Tinglev

Ny Grønningen, Tinglev
Indefra bolig
Ny Grønningen, Tinglev

Fakta

Bygherre
Aabenraa Kommune

Arkitekt
Arkitektfirmaet Frost Larsen
Wad Landskabsarkitekter
RasmusRasmus Arkitekter

Entrepriseform
Fagentrepriser

Areal
2.350 kvm

Periode
2019-2021

Energi
BR18

LB Consults ydelser
Ingeniørrådgivning

Referenceperson
Christian Bøgh, Arkitektfirmaet Frost Larsen

Mit hjem - vores hus

I Tinglev opføres 24 nye plejeboliger samt tilhørende fællesarealer.

Projektet tager udgangspunkt i det omkringliggende boligkvarter og det er ambitionen, at Ny Grønningen skal blive endnu et attraktivt boligområde i byen – ikke en institution.

Plejehjemmet disponeres enkelt med to seperate boenheder med 12 boliger i hver enhed i naturlig sammenhæng med fælleshusets servicearealer. Boligerne udformes som individuelle ”huse”, hvor hver bolig har egen hoveddør frem for at ligge på en institutionsgang. I indretningen af plejeboligerne er der fokus på nærhed og hjemlighed i kendte rammer. Hverdagslivet for beboerne bliver således en moderne ramme, som i udtryk og materialer minder om den bolig, beboerne typisk kommer fra.

Boligerne er disponeret over samme planløsning og placeret omkring et indre beskyttet gårdrum. Strukturen skaber en naturlig rundgang, hvor den fælles opholdsstue bliver ankerpunktet. Rundgangen har hele tiden kig til gårdhaven, så man kan orientere sig.

Ud over boligerne indeholder projektet 540 m2 serviceareal, hvoraf størstedelen placeres i en servicebygning, som er i to etager. De tre bygninger danner tilsammen en trelænget gård, der rammer gårdmiljøet med små haver og stier ind.

Plejecentret skal også være et aktivt hus i byen, der har plads til fællesskaber og aktiviteter, ligesom der er fokus på nem adgang til fællesarealerne. Boenhederne placeres i Tinglev Byparks grønne rum og er ”gennemskåret” af det offentlige stiforløb med fælleshuset som det naturlige omdrejningspunkt, hvor hele Grønningen inddrages i det aktive uderum.

LB Consult yder ingeniørrådgivning på projektet inden for alle ingeniørfag inkl. fagtilsyn

Stenslundcentret

Reference / Bolig og sundhed

Stenslundcentret, Odder Kommune

      

Fakta

Bygherre

OK-fonden

Arkitekt

GPP Arkitekter

Totalentreprenør

Høgh og Sønberg A/S

Areal

2.100 kvm

Periode

2018-2020

Sum i DKK

31 mio.

Energi

BR15

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning inden for konstruktioner, VVS og kloak

Referenceperson

Michael Loft Nielsen, Høgh og Sønberg A/S


Tilbage

30 nye plejeboliger i Odder

I Odder opføres 30 nye plejeboliger samt tilhørende fællesarealer. Hertil kommer en mindre ombygning af ca. 30 kvm serviceareal. Projektet indeholder også etablering af de tilhørende udearealer, og det er et centralt element i projektet, at plejehjemmet spiller sammen med omgivelserne og de eksisterende plejeboliger på nabogrunden, der alle er i ét plan.

De 30 plejeboliger har et samlet areal på 2.100 kvm og skal opføres i to etager. Boligerne skal afhjælpe et stigende antal ældre i byen og sikre plads til de borgere, der står på venteliste til en plejehjemsbolig og gerne vil blive i byen. Plejecentret skal også være et aktivt hus i byen, der har plads til fællesskaber og aktiviteter.

LB Consult yder ingeniørrådgivning på projektet inden for konstruktioner, VVS og kloak.

Plejecentret forventes at stå færdigt medio juni 2020.

Tak til GPP Arkitekter for lån af visualiseringer.

Dagkirurgisk Center, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg

Reference / Sundhed

Dagkirurgisk Center, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg

      

Fakta

Bygherre

Sydvestjysk Sygehus, Region Syddanmark

Arkitekt

Tekt Arkitektur / Ravn Arkitektur

Entrepriseform

Fagentreprise

Areal

1.800 kvm

Periode

2018-2019

Sum i DKK

25 mio.

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning inden for el, VVS, ventilation, luftarter og sprinkling

Referenceperson

Svend Erik Nielsen, Sydvestjysk Sygehus, Region Syddanmark. Tlf: 20180503. Mail: svend.erik.nielsen@rsyd.dk

Ombygning og udvidelse af Dagkirurgisk Center på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg

På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg udvides, ombygges og moderniseres Dagkirurgisk Center.

Projektet nytænker sygehusets operationskapacitet, hvor modtagelsen af alle planlagte kirurgiske forløb for både Dagkirurgisk Center og den centrale operationsafdeling samles ét sted. Det gør det muligt at omlægge patientforløb fra indlagt operationsforløb til dagkirurgisk. Samtidig flyttes det naboliggende gynækologiske ambulatorium, så dagkirurgien kan udvides med 400 kvm til at omfatte 1.800 kvm i alt. Projektet har et langt tidsperspektiv, fordi ombygningen foregår, imens sygehuset er i drift.

Ombygningen indeholder bl.a.:

  • Etablering af én fælles indgang der skal sikre en enklere ankomst og et gennemskueligt patientforløb.
  • Opgradering og modernisering af operationsstuer samt vente-, omklædnings- og opvågningsfaciliteter.
  • Adskillelse af klargjorte og ikke-klargjorte patienter og pårørende.
  • Bedre og roligere omgivelser for forberedelse og klargøring inden operation.
  • Plads til pårørende undervejs i et operationsforløb.
  • Øget OP-kapacitet gennem højere grad af fleksibilitet i indretningen

LB Consults ydelser:

LB Consult projekterer og beskriver de tekniske fag (el, VVS, ventilation, luftarter og sprinkling). Der projekteres nye installationer i alle rum og nye hovedtavler for el og ved OP-stuerne. Projektet har også til formål at opdatere alle tekniske installationer til OP-stuerne, så de projekteres efter de nyeste standarder.

 

 

Grindsted Sygehus

Reference / Sundhed

Grindsted Sygehus

      

Fakta

Bygherre

Sydvestjysk Sygehus, Region Syddanmark

Arkitekt

DAI, Esbjerg

Entrepriseform

Fagentrepriser

Areal

Ukendt

Periode

Marts – december 2017

Energi

BR15

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning

Referenceperson

Svend Erik Nielsen, projektchef, Sydvestjysk Sygehus

Flytning af friklinik fra Give til Grindsted Sygehus

Med Region Sydjyllands beslutning om at flytte Friklinikken fra Give Sygehus til Grindsted Sygehus flyttes ca. 100 medarbejdere og funktioner indenfor kirurgi, smertebehandling med mere til ny lokalitet. Bygningerne Give Sygehus tages dermed ud af drift.

Under hele ombygningen på Grindsted Sygehus har alle funktioner på sygehuset været i funktion. Når det drejer sig om hospitalsfaciliteter, kræver arbejdet tit en del koordinering i forhold til special- og særinstallationer i de forskellige lokaletyper. Ligeledes koordineres sådan en ombygning tæt med det arbejdende personale for patienternes skyld, og der er et stort fokus på renholdelse og hygiejne.

Friklinikken er en selvstændig institution under det offentlige sundhedsvæsen, som er til for at aflaste ventelister indenfor kirurgiske og medicinske områder. Det betyder, at operationsfaciliteter er blevet flyttet med. Desuden har bygningen fået installeret en ny indvendig elevator.

LB Consult har forestået først ingeniørrådgivningen og siden også bygherrerådgivningen som projekteringsleder af de ændringer i installationer, som flytningen har medført. Installationerne rummer ventilation, VVS, luftarter og EL.

Det Nye Universitetshospital (DNU), Skejby

Reference / Sundhed

Det Nye Universitetshospital (DNU), Skejby

      

Fakta

Bygherre

Region Midtjylland

Areal

300.000 m2

Periode

2013-2019

Energi

BR15

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning

Referenceperson

Majbritt Lillelund, Teknisk Afdeling, DNU

Det nye universitetshospital – 4 hospitaler på ét område

LB Consult har i mere end fem år ydet Teknisk Afdeling, AUH teknisk rådgivning til Det Nye Universitetshospital i Aarhus.

Rådgivningen har bl.a. bestået i at planlægge, projektere, kontrahere og byggestyre forskellige ombygninger/lokalerokader – lige fra den indledende dialog med brugergrupper til aflevering og drift. Det omhandler bl.a. rum med røntgenudstyr, CT- og MR-scannere samt interventionsudstyr og diverse andre tekniske opgaver og ombygninger.

Siden foråret 2013 har LB Consult endvidere været involveret i bl.a. indkøb af teknisk inventar til det nye DNU projekt (> dkr. 200 mio.). Opgaven omfatter alt lige fra registrering af eksisterende teknisk udstyr på AUHs tre hospitaler, dialog med brugergrupper, udarbejdelse af udbud- og kravsspecifikation, tilbudssupport, kontrahering samt koordinering i forbindelse med udførelse, fagtilsyn mm.

Ligeledes deltager LB Consult, som repræsentant for hospitalets tekniske afdeling, i projektgennemgangsmøder med hele projektafdelingen bag det nye hospital.

Hos LB Consult arbejder 2-3 ingeniører dagligt med hospitalsbyggeriet, hvor de også har delvist faste kontorpladser.

Ny linnedmodtagelse, Sydvestjysk Sygehus

Reference / Sundhed

Ny linnedmodtagelse, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg

      

Fakta

Bygherre

Region Syddanmark, SVS Esbjerg

Arkitekt

D.A.I.

Hovedentreprenør

NEM BYG A/S

Areal

Ca. 285 m2

Periode

2016

Sum

Ca. Kr. 5,6 mio.

Energi

BR15

LB Consults ydelser

Bygherre- og ingeniørrådgivning

Referenceperson

Projektchef, Svend Erik Nielsen, Sydvestjysk Sygehus

EN TILBYGNING MED STRAM DEADLINE

Som en del af udbygningen og moderniseringen af Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg blev der opført en tilbygning til en ny linnedmodtagelse, der modtager varer samt håndterer rent og urent linned. Tilbygningen opbevarer også al sygehusets linned, og herfra distribueres linned videre til hele sygehuset via et gangsystem i kælderen.

I den forbindelse blev vi hos LB Consult tilknyttet som bygherrens repræsentant under udførelsen og teknisk rådgiver på opgaven, som skulle være færdig i uge 42 2016. Den stramme deadline skyldtes, at den eksisterende linnedmodtagelse måtte lade livet, så arealet kunne frigøres til at gøre plads til opførelsen af en ny sengebygning.

PET/CT-scanner, AUH

Reference / Sundhed

PET/CT-scanner, AUH

      

Fakta

Bygherre

Aarhus Universitetshospital, Teknisk Afdeling

Entrepriseform

Fagentreprise

Areal

Ca. 80 m2

Periode

2016

Energi

BR15

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning

Referenceperson

Lars Poulsen Tolbod, Aarhus Universitetshospital


Tilbage

NY PET/CT-SCANNER PÅ AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL

På Aarhus Universitetshospitals Nuklearmedicinsk Afdeling blev der i efteråret 2016 installeret en ny PET/CT-scanner. Scannerrummet og de tilstødende rum skulle i den forbindelse ombygges. Ombygningen omfattede CT-rummet, kontrolrum, teknikrum, kontor og forberedelsesrum, og dertil bidrog vi hos LB Consult med de statiske beregninger, projektering af murværk og dækslast samt tilpasning og ændring af ventilation-, køle- og elinstallationerne m.m.

Eftersom en PET/CT-scanner udsender stråling, var en stor del af projektet at strålebeskytte området og medarbejderne, som arbejder på afdelingen. Derfor blev de lette gipsvægge erstattet med tunge murstensvægge. Derudover var det vores opgave at udføre og tilpasse blandt andet elinstallationer og føringsvejene for scannerleverandørens udstyr samt planlægge, hvordan den tunge scanner skulle transporteres ind i bygningen. Endeligt skulle vi i projekteringen af ombygningen tage hensyn til, at afdelingen stadig var i drift, og der skulle derfor være plads til, at personale og patienter frit kunne færdes på gangen omkring ombygningsområdet.

Laboratorier, Klinisk Biokemi, AUH

Reference / Sundhed

Laboratorier, Klinisk Biokemi, AUH

      

Fakta

Bygherre

Region Midtjylland

Areal

311 m2

Periode

2009-2011

Energi

BR10

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning


Tilbage

Modernisering af børneafdeling og klinisk biokemisk afdeling

I forbindelse med en ombygning af Aarhus Universitetshospital, Skejby, havde LB Consult til opgave at modernisere både en børneafdeling og en klinisk biokemisk afdeling. På børneafdelingen blev der etableret nye sengestuer, ambulatorier og kontorer.

I klinisk biokemisk afdeling etablerede LB Consult sammen med partnere nye laboratorier. Det drejede sig i alt om ca. 20 lokaler på til sammen 311 m2.

Byggeaktiviteterne i hvert rum varierede i forhold til rummenes daværende funktioner og deres fremtidige anvendelse. Generelt blev ombygningen dog tilrettelagt, så flest mulige installationstunge rum forblev uændrede.

I alle de berørte rum er der lagt vægt på brugernes ønsker. Rummene er indrettet i nøje samarbejde med afdelingen under hensyntagen til de arbejdsmiljømæssige- og ergonomiske forhold. Ligeledes tilgodeser den valgte indretning brugernes adfærd og arbejdsrutiner. Der kan i den forbindelse nævnes at alle de berørte rum opgraderes med tidssvarende materialer, dette omfatter blandt andet, at alle lofter og lysarmaturer blev udskiftet.

Vikærgården

Reference / Sundhed

Vikærgården, Aarhus

      

Fakta

Bygherre

Aarhus Kommune

Arkitekt

Regnbuen arkitekter maa

Entrepriseform

Hovedentreprise

Areal

6.000 m2

Periode

2014-2016

Energi

BR10/BR15

LB Consults ydelser

Ingeniørrådgivning – alle fag

Referenceperson

Frank Kejlberg, Aarhus Kommune

Velfærdsteknologisk renovering

Vikærgården står i forreste linje, når det handler om at udvikle og afprøve velfærdsteknologiske løsninger. Det afspejler sig også i den omfattende renovering, som LB Consult bidrager til.

Vikærgården er et sundheds- og omsorgshotel, hvor borgere kan genvinde kræfter efter et sygdomsforløb, og et velfærdsteknologisk eksperimentarium, hvor sundhedssektoren kan afprøve ny teknologi. Vikærgården ombyggede og renoverede over 6.000 m2 fordelt på 53 boliger og fire servicebygninger.

”Det er et rigtigt interessant projekt at være med i, fordi det betyder, at vi i dag får lov til at arbejde med den teknologi, som de andre får adgang til i morgen,” siger Kurt H. Mark, partner i LB Consult. ”Der skal for eksempel laves trykfølsomme gulve, så personalet kan se, hvornår beboerne står ud af sengen, og der er i det hele taget flere el-styrede hjælpemidler end normalt. Desuden kræver VVS-projektering en del koordinering med leverandørerne af vaske, toiletter osv., fordi der er tale om specialinventar,” siger Kurt H. Mark.

Normalt skal et byggeprojekt være færdigt så hurtigt som muligt. Ønsket her er at strække tidsplanen til 2 ½ år, så man kan lære af erfaringerne undervejs og har mulighed for at implementere den nyeste teknologi. ”Vi er fremme ved frontlinjen, så tingene og mulighederne ændrer sig hurtigt. Det stiller selvfølgelig krav om stor fleksibilitet fra vores side, men det er jo samtidig med til at gøre opgaven så spændende,” siger Kurt H. Mark.