Nyhed / Vonsild Sognehus klar til brug

29. august 2019

Vonsild Sognehus klar til brug

I Vonsild ved Kolding har vi netop afleveret et nyt og meget unikt sognehus. I samarbejde med Cubo Arkitekter fik vi i foråret 2018 til opgave at opføre det nye sognehus i Vonsild.

Projektet er netop blevet afleveret.

Baggrund

I Vonsild ligger en helt særlig kirke. Den gule nyklassicistiske kirke fra 1824 er tegnet af arkitekt C.F. Hansen. Kirken repræsenterer et unikt stykke danmarkshistorie, da den adskiller sig fra de hvide middelalderkirker, der ligger som perler i det danske landskab.

Det er derfor et helt særlig historisk byggeri og kulturmiljø, som det nye sognehus skal passe ind i.

Sammenhæng mellem kirke og sognehus

Det er Cubo Arkitekter, som har tegnet Vonsild Sognehus.

Sognehuset har en særlig rumlig identitet. Huset er formet som en serie af rum, der – ude som inde – fremstår i en samlet helhed. Den diskrete fremtoning og fortrolige stemning skabes gennem rolige gentagelser i materialer, der er i pagt med kirken og dens farveskala.

På trods af den gule træ-facade på det nye sognehus, så fremstår huset roligt og afdæmpet. Langs bygningen skaber hvide fiberbetonelementer en åben loggia, der binder husets funktioner sammen og sikrer et diskret udtryk.

Den monotone søjlerække former en neutral baggrund, der sætter kirken yderligere i scene.

Facaden orienterer sig ligesom kirken ud mod lokalsamfundet. Men i modsætning til kirken er sognehuset tilbagetrukket for ikke at tage fokus fra kirken. For yderligere at markere sammenhængen mellem kirken og sognehuset er belægningen foran kirken ført hen til sognehuset.

Ét sognehus – flere funktioner

Samtidig med at sognehuset skal fremstå diskret og i pagt med det omkringliggende miljø, skal huset også åbne op og danne rammerne for forskellige sociale aktiviteter.

Sognehuset er i ét plan og har fokus på indbydende indgangspartier og lysindfald. Funktionerne i den aflange bygning er delt op i to. Kapel og graverfaciliteter til kirkegårdens personale ligger i den ene ende. Herefter følger et gennemgående overdækket uderum i bygningens bredde. I den anden ende ligger kontorer, undervisningsfaciliteter og et multirum.

Ambitionen er, at sognehuset skal åbne op for lokalsamfundet og tilbyde oplevelser og aktiviteter for et mangefold af brugere i alle alders- og målgrupper. Derfor er der også etableret særlige forhold for handicappede.

Læs mere om Vonsild Sognehus her.


Teamet var:

Totalrådgiver: Cubo Arkitekter

Ingeniør og byggeleder: LB Consult

Hovedentreprenør: J. Falk-Petersen

Læs Cubo Arkitekters beskrivelse og tanker bag arkitekturen her.


Vend tilbage til nyheder.

Leave a Reply